Waar denk jij aan bij het woord trauma? Vaak denken we bij trauma aan hele grote heftige gebeurtenissen. Een ongeluk, een ramp, overlijden. Maar een trauma kan ook ontstaan door ogenschijnlijk kleine of onbenullige dingen.
Denk bijvoorbeeld aan een kind wat schrikt van een hond die op hem af komt rennen. Denk aan angst voor bijvoorbeeld wespen of spinnen. Hoogtevrees. Of denk aan een geboorte: altijd een traumatische ervaring. Als alles uiteindelijk goed komt, staan we er vaak niet meer zo bij stil, maar iedere gebeurtenis kan aanleiding zijn tot een trauma.
Iedereen heeft trauma’s, groot of klein. Niet iedereen heeft er last van. Wanneer je merkt dat je (soms) belemmerd wordt door angsten of bepaalde situaties uit de weg gaat is het goed dat eens verder te onderzoeken.
Wanneer je iets heftigs meemaakt en het wordt niet goed verwerkt in je hersen kan er een blokkade ontstaan. Er is dan een on-afgeronde ervaring. Om dit te begrijpen is het handig te weten hoe gebeurtenissen verwerkt worden in je hoofd. ’s Nachts, als we slapen, verwerken onze hersenen wat we overdag hebben meegemaakt. Wanneer een ervaring te groot is om in een keer te verwerken, kan er een trauma ontstaan: de ervaring is niet afgerond, niet compleet verwerkt, waardoor je hersenen deze ervaring opslaan als ‘onveilig’. Het kan zomaar weer gebeuren, is je nieuwe overtuiging. Je komt in een patroon terecht waarbij iedere keer als er een soortgelijke situatie of ervaring is, je lijf meteen ‘aan’ gaat: Je voelt de spanning stijgen, want dit is niet veilig!
Vaak blijven mensen onbewust en onnodig met trauma’s rondlopen. Je denkt dat dit gedrag of deze angst ‘nou eenmaal bij jou hoort’, zonder te beseffen wat er onder ligt. En dat is zonde, want er kan zo makkelijk iets aan gedaan worden. Herken jij bij jezelf of je kind angsten voor of in bepaalde situaties, neem dan vooral contact op. Al in een paar sessies kan de lading flink omlaag of zelfs al helemaal verdwijnen. Hoe fijn zou het zijn als we allemaal angst vrij en voluit ons eigen leven kunnen LEVen!