Vorige maand was ik, samen met zo’n 350 andere ouders, bij de theatervoorstelling “Puber in huis? Een toer!”.
Erg leuk en erg herkenbaar. En tegelijkertijd af en toe ook wel een beetje shockerend. Zo werd benoemd dat roepen of schreeuwen tegen een puber hetzelfde effect heeft als fysieke mishandeling. In het puberbrein wordt het geschreeuw in hetzelfde pijncentrum geregistreerd. Best heftig om te horen voor veel ouders. Nu weten we allemaal dat het niet de bedoeling is te schreeuwen tegen onze kinderen. Maar ouders zijn ook gewoon mensen, die af en toe hun geduld verliezen of een keer een korter lontje hebben. Voor iedere negatieve opmerking die je maakt tegen je puber zijn 3 positieve opmerkingen nodig om te compenseren. Een mooie om eens over na te denken. Want hoe ‘automatisch’ mopper je als je kind weer eens niet luistert. Sta je er ook wel eens bij stil positief gedrag te benoemen als je kind ‘gewoon normaal braaf’ is?
Een hele mooie omdenker vond ik de vraag: “Hoe was het op internet vandaag?” Stel jij die wel eens aan je puber? Wanneer mijn dochter thuiskomt uit school vraag ik altijd hoe haar dag was. Meestal krijg ik een kort ‘goed’ of ‘gewoon’. Het grootste deel van het leven van een puber speelt zich online af. “Hoe was het op internet vandaag?” klinkt dan ineens als een veel logischere vraag dan “Hoe was het op school vandaag?”
Al met al een leuke en ook leerzame avond. Mijn puber moet er om lachen als ik haar nu de vraag stel hoe het op internet was. En het leuke is; het werkt echt! Er komt makkelijker een gesprek op gang met je puber.
Belangrijk is dat de sfeer in huis open blijft. Wil jij dat jouw puber eerlijk is, alles thuis durft te vertellen? Zelfs als het eigenlijk niet mocht of zelfs wanneer het helemaal buiten de perken gaat? Zorg dan dat je openheid en eerlijkheid voorleeft. En natuurlijk hoef (en wil!) je niet alles te weten wat je puber uitspookt. Maar door steeds op een positieve manier in gesprek te blijven, juist datgene te benoemen wat zo fijn is en wat goed gaat, creëer je een sfeer van veiligheid. Wanneer een puber herhaaldelijk negatief aangesproken wordt (Zit je nou wéééér op je telefoon!!!), daalt dat gevoel van veiligheid. Wees dus lekker positief, daar groeit je puber van én het voelt voor jou als ouder ook veel fijner!